ENERGIE OMVORMER VOOR ZONNEPANELEN

shape divider

Energie-omvormer voor zonnepanelen

 

Elk PV-systeem heeft een energie-omvormer voor zonnepanelen nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. De omvormer vormt daarmee een essentieel onderdeel van het zonne-energiesysteem. De wisselstroom kun je gebruiken om de vraag naar stroom te verlagen, maar kan ook worden teruggeleverd aan jouw energieleverancier.

Wanneer zonnepanelen meer opbrengen dan je op dat moment verbruikt, kun je de te veel opgewekte stroom tijdelijk [365 dagen] parkeren op het energienet. Dit parkeren op het energienet noemen we saldering. Bij salderen mag je de totale energieopwekking van je PV-systeem [zonnepanelen-installatie] gedurende het gehele jaar gebruiken zonder dat je betaalt voor de kale stroom, de energiebelasting en de btw. Jouw energieleverancier verrekent de vraag en het aanbod in de jaarnota.
De salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd, maar is in ieder geval tot 2031 van toepassing.

Het vermogen van de energieomvormer voor je zonnepanelen

Het vermogen van de omvormer wordt afgestemd op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid met de eenheid Wp [Wattpiek]. Onder ideale omstandigheden wordt een bepaald vermogen afgegeven. Helaas halen wij in Nederland vrijwel nooit deze ideale omstandigheden. Het vermogen van de omvormer mag hierdoor lager liggen dan de capaciteit in Wp van de zonnepanelen. In de regel wordt gekozen voor een energieomvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal Wp van de zonnepanelen.

 

Laat Green Recovery een berekening maken op basis van jouw praktijksituatie. De hellingshoek, de plaats in Nederland en de oriëntatie ten opzichte van het zuiden, al deze elementen bij elkaar bepalen welke omvormer jouw toekomstige zonnepanelen nodig hebben.

 

Interesse hoe voor jou het ideale PV-systeem ofwel zonnepanelen-installatie eruit gaat zien?

 

Klik op de button voor een kennismakingsgesprek met onze zonne-energie expert.

 

afspraak maken